Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szezámmag és csicseriborsó finomságok

2008.02.17

 Hummus


fűszeres csicseriborsó püré, hommus, hummusz
Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 3 evőkanál szezámkrém (tahini)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 2 evőkanál citromlé

Előkészítés: a csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény termény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2-2 1/2 óra főzési időre. A főzés alatt képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.

A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.

A kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel - paprika, paradicsom, uborka - fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat öntünk bele - ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát -, megszórhatjuk kevés szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal is.

 

Tahini

 

szezámvaj, szezámmagkrém, összezúzott szezámmag és olívaolaj keveréke
Hozzávalók:

  • 20 dkg szezámmag (megpirítva) 
  • 1 dl víz
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só
  • 1 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen

 

Gomasio

 

Pirított szezámmagos só:

  • 5 rész (pl. kanál) fekete szezámmag
  • 2 rész durva tengeri só

A szezámmagokat 2 percig pörköljük közepes tűzön, gyakran kevergetve. Hagyjuk kihűlni, adjuk hozzá a sót, dörzsöljük szét mozsárban és jól keverjük össze.
A szezámsó az egyik leggyakrabban használt ételízesítő a makrobiotikus étrendben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.