Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütemények

2008.02.10

GYÜMÖLCSRIZS

  •  40 dkg barna rizs 
  • 2 dl tejszín
  • kis méz
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • kb. 1 1 tej (szójatejjel, napraforgótejjel is finom)
  • eper, málna, ribizli, szeder

A rizst a tejben , a vaníliás cukorral megfőzzük. Amikor langyosra hűlt, mézzel megízesítjük. A felvert tejszín egy részét belekeverjük a gyümölcsökkel együtt, vagy sorba rakjuk: egy sor rizs, egy sor gyümölcs. Végül a tetejét külön is díszítjük a gyümölcsökkel és a tejszínhabbal:

 

GYÜMÖLCSHAB

  •  20 dkg meggy kimagozva 
  • 20 dkg ribiszke
  • 20 dkg málna
  • 2 dl tejszín
  • édes fehér must
  • méz ízlés szerint

A gyümölcsöket megtisztítva áttörjük, majd a felvert tejszínnel, mézzel, fehér musttal óvatosan összekeverjük és tálaljuk. A gyümölcsöket és a tejszínt előzőleg hűtsük be!

 

ALMÁS ZABPEHELYSÜTI

  •  50 dkg zabpehely
  • 1 dl olaj,
  • kevés búzadara 
  • 1 kg reszelt alma,
  • 10 dkg darált dió
  • méz,
  • ízlés szerint fahéj (pótló)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény
  • 2 alma (szeletelve)

A zabpelyhet és az olajat jól összedolgozzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót. (A tészta puhaságát zabpehely vagy búzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük, majd magas oldalú, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnása sül.

 

LEPÉNYTÉSZTA (TOJÁS NÉLKÜL)

  •  1 dl zabliszt
  • 1 dl finom búzaliszt (teljes őrlésű)
  • 1,5 dl dió finomra őrölve
  • 1 /4 teáskanál só
  • 1 dl víz

Keverjük össze először a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet, keverjük össze, s hagyjuk pihenni
a tésztát 15-30 percig. Nyújtsuk ki két lappá, szurkáljuk meg villával. Magas hőfokon süssük meg (kb.l2 perc).

 

SÁRGARÉPAGOLYÓK

  •  50 dkg sárgarépa 
  • 25 dkg alma
  • 5 dkg apróra vágott mazsola 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál olaj 
  • citromlé, kevés méz
  • 1 kávéskanál tört ánizsmag 
  • darált dió
  • zabkorpa

A megtisztított sárgarépát és almát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a már előzőleg beáztatott mazsolát, ánizsmagot.és az olajat. Mézzel és citromlével ízlés szerint ízesítjük. Kis golyókat formálunk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ha túl lágyra sikerül, adjunk hozzá darált diót vagy zabkorpát.

 

SÁRGARÉPATORTA

  •  35 dkg sárgarépa
  • 15 dkg barna cukor
  • 15 dkg reszelt mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 6 kanál liszt 
  • 2 dl tejszín

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, mandulát, a citrom levét és héját, a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét hozzáelegyítjük. A masszát formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

 

SZEZÁMOS TALLÉR 

  •  20 dkg finomliszt
  • 20 dkg Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg szezámpehely 
  • kb. 2 dl víz
  • 1 teáskanál só

Mindezt jól összegyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sajtostallér-sütővel kisütjük.

 

KÖLESKÁSA ASZALTSZILVA-SZÓSSZAL

  •  15 dkg köles 
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín vagy sűrű szójatej 
  • 1 /4 kg aszalt szilva
  • fahéj, ánizs, vaníliaőrlemény 
  • koriander, só, méz ízlés szerint

A kölest vízben megfőzzük, és mézzel, sóval, citromhéjjal ízesítjük. Az aszalt szilvát megfőzzük, leválasztjuk a magjáról.
Tejszínnel (valamilyen növényi tejszínnel - lásd a Tej, tejtermékek és tojás helyett című fejezetben) mártást készítünk belőle, ízesítjük. A köleskása mellé tálaljuk.

 

MOGYORÓS KAROBKRÉM

  •  3 dkg őrölt pörkölt mogyoró 
  • 15 dkg mazsola apróra vágva vízbe áztatva
  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál szentjánoskenyérpor 
  • 1 /2 teáskanál gabonakávé
  • 1 evőkanál méz

Turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan a hozzávalókat. Tésztalap töltésére is alkalmas.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.