Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öntetek, mártások

2008.02.10

Fűszeres mártás

Hozzávalók: 1/2 cs. dióféle vagy olajosmag, 1/2 cs. vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1/4 cs. kukoricakeményítő, 1/3 cs. sörélesztőpehely, 1 tk. bazsalikom, 1/4 tk. oreganó, 2 tk. só, 3 1/2 cs. víz.

3 cs. víz kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd öntsük főzőedénybe. Kis lángon, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a maradék vizet, és főzzük sűrűre.

 

 Aranymártás

Hozzávalók: 1/2 cs. főtt sárgarépa, 3/4 cs. főtt burgonya, 2 ek. pirított szezámmag,
1 ek. sörélesztőpehely, 2 ek. frissen facsart citromlé, 1 tk. só, 1 1/3 cs. víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és főzzük fel. Tálalhatjuk szószként tésztára, barnarizsre, burgonyára vagy zöldségfélékre.

 

 Barnamártás

Hozzávalók: 3 ek. szójaszósz, 1/2 cs. dióféle vagy olajosmag, 1/2 cs. vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma, 1 ek. kukoricakeményítő, 1 ek. sörélesztőpehely, 1/4 tk. só, 2 cs. víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd öntsük főzőedénybe. Főzzük kis lángon, folytonos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Tálalhatjuk fasírthoz, rántott zöldséghez, rizses egytálhoz, burgonyához.

Megjegyzés: Az olajosmagot helyettesíthetjük 3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszttel, de akkor adjunk hozzá 2 ek. olajat.

 

 Mogyorómártás

Megjegyzés: 1/3 cs. mogyorókrém, 1/4 cs. kukoricakeményítő, 2 tk. só, 4 1/2 cs. víz.

4 cs. víz kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd öntsük főzőedénybe. Kis lángon, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a maradék vizet, és főzzük sűrűre.

 

 Vaníliakrém

Hozzávalók: 1/4 cs. finomliszt, 3/4 tk. vaníliaaroma, 1/4 cs. méz, 1/4 tk. só, 2 ek. olaj, 1 1/4 cs. víz.

Az olaj kivételével, kis lángon, folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre a hozzávalókat. A turmixgépbe öntve, fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, majd hűtsük le.

Megjegyzés: A 2 ek. olajat helyettesíthetjük 3 ek. tahinivel vagy 1/4 cs. kesudióval.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.