Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levesek

2008.02.10

 Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 1 1/2 cs. főtt sárgarépa, 1 1/4 cs. főtt burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma, 1/2 cs. kesudió, 1 1/3 tk. só, 3 1/4 cs. víz

Daraboljuk fel a brokkolit, gőzben pároljuk meg, és tegyük félre. Turmixoljuk össze a kesudiót 1/2 cs. vízzel, majd tegyük hozzá a sárgarépát, a burgonyát, a vöröshagymát, és a maradék vízzel turmixoljuk össze. Öntsük egy főzőedénybe, forrósítsuk fel, és keverjük hozzá a brokkolit.

Megjegyzés:
- A brokkolit helyettesíthetjük karfiollal vagy zellerrel.
- Csökkentsük a kesudió mennyiségét 1/4 csészére, és hagyjuk ki a brokkolit. Így elkészítve
szószként tálalhatjuk tésztára, barnarizsre, burgonyára vagy zöldségfélékre.
- A kesudiót helyettesíthetjük napraforgómaggal.

  Hagymakrémleves

Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 cs. vágott burgonya, 1 cs. vegitejföl, 1/2 tk. oregánó, 1/2 tk. bazsalikom, 1 1/2 tk. só, 5 cs. víz.

Pároljuk puhára a zöldségféléket az ízesítőkel együtt, majd turmixoljuk krémes állagúra a vegitejföl hozzáadásával. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

 Lencseleves

Hozzávalók: 1 1/2cs. lencse, 1 1/2cs. vágott sárgarépa, 1/2cs. vágott burgonya, 1/4cs. vágott zeller, 1 kis fej szeletelt káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 cs. víz, ízlés szerint babérlevél.

Tegyük az összetevőket egy nagyobb méretű főzőedénybe, és közepes lángon főzzük készre.

 Kukoricaleves

Hozzávalók: 2 cs. konzerv kukorica, 1/2 cs. zöldborsó, 1/2 cs. vágott sárgarépa, 1 cs vágott burgonya, 1/2 cs. vágott vöröshagyma, 2 tk. kukoricakeményítő, 1 1/2 tk. só, 4 cs. víz.

Pároljuk meg 1 cs. vízben a burgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát. Amikor félig megpuhult, tegyük bele a zöldborsót és a sót. A kukoricát 1 cs. vízzel turmixoljuk krémes állagúra, és öntsük a megpárolt zöldkeverékhez.
A maradék vízben oldjuk fel a kukoricakeményítőt, majd keverés mellett adjuk a zöldséghez, és főzzük addig, amíg besűrűsödik.

Kukorica krémleves (finom)

Hozzávalók:
½ csésze  kukoricaliszt (kevés vízben elkeverjük)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
 petrezselyem
2-3 evőkanál szójatejpor, vagy vegi tejföl
 só, vegamix
borsikafű (száraz)

Kevés olajos vízben a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kukoricaliszt masszát, felengedjük kb. 1-1,5 liter vízzel (sűrű levest kapjunk), sózzuk, borsikafűvet belemorzsoljuk és fokhagymát fokhagyma nyomóba beletesszük, és úgy rakjuk a  bele levesbe. A petrezselymet összevágjuk és azt is hozzáadjuk. Pár percig forraljuk, majd  hozzáöntjük a vegi tejfölt, (vagy kevés vízzel elkevert szójatejport) és összeforraljuk.  
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk, és maradék petrezselyemmel díszítjük. (el is hagyható)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.