Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Biblia Isten szava

2008.03.20

Kép „Hálát adunk Istennek szüntelenül,

hogy ti befogadván Isten általunk hirdetett beszédét,

nem úgy fogadtátok, mint emberek beszédét,

hanem mint Isten beszédét – aminthogy

valósággal az is –, amely munkálkodik is tibennetek,

akik hisztek.” (1Thess 2,13)

 

 

 

Hisszük-e, hogy a Biblia „valósággal Isten beszéde”? Ha így hisszük, akkor úgy igazodunk-e kijelentéseihez és úgy engedelmeskedünk-e parancsolatainak, ahogyan egy teremtménynek helyes viszonyulnia a Teremtő szavához? Munkálkodik-e bennünk Isten beszéde, szemmel láthatóak-e ennek az eredményei jellemünkben és tetteinkben? Elgondolkoztató az alábbi bizonyságtétel:

„Szomorú és lehangoló látni, milyen csekély mértékben befolyásolják az utolsó időkre szóló ünnepélyes igazságok a magukat hívőknek valló gyülekezeti tagok elméjét és szívét. Meghallgatják az igeszolgálatot, s úgy tűnik, hogy nagyon figyelnek az igehirdetőre, szinte csüngnek az ajkán. Értékelik a szépen hangzó szavakat… De amint az igehirdetés befejeződik, a hatás is megszűnik… Mi az oka ennek? Az, hogy a megtanult igazságokat nem viszik át a gyakorlatba. Nem úgy fogadják az Igét, mint amely Isten személyesen hozzájuk szóló szava. Nem veszik komolyan, hogy a hallott igék mögött valóságosan maga a szüntelenül munkálkodó Krisztus áll… Nem fogják fel, hogy az elhangzott Ige Isten különleges üzenete hozzájuk, annak hirdetője pedig csupán közvetítő… Általában túl sok a prédikáció, de kevéssé hallják meg benne Isten hangját. Jobbára csak emberi hangot hallanak, és lelkük üres marad, mint azelőtt volt… Tisztán csak emberi teljesítménynek fogják fel az egészet.” (Ellen G. White: 1888-as anyagok/Kiben bízhatunk? I., 27–28. o.)

De nemcsak önmagunkért kell igazabb és mélyebb kapcsolatba kerülnünk a Szentírással, hanem tudnunk kell számot adni másoknak is a „bennünk lévő reménységről” (1Pt 3,15). Szinte szállóigeként ismerjük azt a kijelentést, hogy „az utolsó nagy küzdelem a kétféle kereszténység között zajlik majd: az emberi hagyományokra és kitalálásokra, valamint az Ó- és Újtestamentumra épített kereszténység között” (Ellen G. White), és mégis kérdés, hogy kellően felkészültünk-e a próbatétel idejére. A legelső kérdés: meg tudjuk-e indokolni igazán – önmagunknak és másoknak –, hogy a Biblia „valósággal Isten beszéde”.

 

 http://www.e-konyv.hu/kerak/btan07_02.pdf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

qwertzu

(Adél, 2008.03.31 14:07)

Tök jó az oldal