Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fokhagyma gyógyító hatása

2008.04.08

Miért jó?

A fokhagyma egyaránt használható megelőzésre és gyógyításra, bátran sorolhatjuk a gyógynövényeink közé, miközben konyhánk nélkülözhetetlen fűszere, zöldségféléje is. Gyógyító hatásai közül legfontosabb talán az a tulajdonsága, hogy tágítja az ereket, rendszeres, kúraszerű fogyasztás a csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így segít elkerülni az érelmeszesedést. Természetes antibiotikumnak számít, hiszen erős baktériumölő, fertőtlenítő hatása van - ezt a tulajdonságát bélfertőzések illetve légúti megbetegedések esetén használhatjuk ki. Bizonyos vírusok, így például az influenzavírus ellen is bevethető. Gombaellenes hatása révén a Candida albicans okozta fertőzések kezelésére is ajánlják. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fűszerként saláták, húsételek ízesítésében nélkülözhetetlen. Tartósító hatását is már évszázadok óta ismerik, ezért elképzelhetetlen például a kolbász fokhagyma nélkül.

Jó tudni!

A fokhagyma fogyasztása ellen a leggyakoribb kifogás az erős szaga, amely bizony európai kultúrkörben nem igazán szalonképes. Ráadásul nem csak közvetlenül étkezés után, hanem akár 24 órával később is érződik, a leheleten kívül a verejték is hordozza. Érdekes, de tény: amíg a fokhagymával készült ételek illata ellen senkinek nincs kifogása, az vonzóbbá, étvágygerjesztővé teszi az adott fogást, addig a fokhagymát lakmározó ember leheletéből ugyanez az illat taszító, egyesek szerint egyenesen elviselhetetlen. Emiatt azonban nem szabad lemondani áldásos hatásairól. Megoldást jelenthet, ha gyógyító erejét valamilyen készítményen keresztül élvezzük, fokhagymadrazsét, kapszulát, kivonatot alkalmazva. Fűszerként is fogyasztható az átható szaga ellenére, hiszen számos taktikát dolgoztak ki az idők során a kellemetlen lehelet ellen. Csak néhány ezek közül: étkezés utáni fogmosás, szájöblítő használata, a szagot semlegesítő tej, méz, vörösbor, kávé fogyasztása, petrezselyemlevél, mentalevél szétrágása. A test kipárolgásában is megjelenő illatot gyakoribb tusolással semlegesíthetjük, ha pedig a kezünkön maradt meg a főzéshez tisztított, darabolt fokhagyma szaga, egy kis citromlé csodát tehet. A legegyszerűbb megoldás persze a mediterrán gyakorlat: rábeszélni a partnerünket, a társaságunkban lévőket is egy kis fokhagymára, így senki nem érzi majd magát kellemetlenül.

Hogyan fogyasszuk?

A legjobb a friss fokhagyma, amikor a gumó takarórétege illetve a gerezdek külső rétege még nincs teljesen kiszáradva, inkább kissé nyirkos. Ehhez persze nem könnyű hozzájutni, inkább csak nyár közepén találkozhatunk vele a piacon. Nem kevésbé értékes a száraz héjú fokhagyma sem, és ezt mindig lehet otthon tartani. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak a friss fokhagymák jöhetnek szóba: ismeretes már feldolgozva, fokhagymasó, -krém, -olaj változatban is.

Tippek-tanácsok

Ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal! Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát.

Ha valaki nem bírja nyersen elfogyasztani a növényt (pedig így a leghatásosabb!), turmixolja le és a levet keverje valamilyen ételbe. De a gyógyszertárakban is szétnézhetünk: a fokhagyma hatóanyagait kapszulába zárták, tehát így is fogyasztható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pest

(Bence, 2008.06.27 15:56)

Nagyon igaz itt minden a fentiek kozul. Bizonyos vagyok az influenza elleni jotekony hatasaban. Gyerekkoromban edesanyam mindig fokhagymateat fozott.es az mindig segitett:)