Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismerjük meg!

A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.

 

 

Miért jó?

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Hogyan fogyasszuk?

A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy citromlével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
A cékla elérhető már por alakban is a boltokban.

Nagyon egészséges a cékla levele is. Nyers italnak elkészítve turmix-al.

2 maréknyi cékla levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix italt nyerünk belőle.

Tippek - tanácsok

Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek.
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul.

Érdekesség

A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://www.nemetmarika.eoldal.hu

(Németh Mária, 2008.11.01 20:15)

A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatása igen régóta ismert. Céklát évezredek óta használnak az emberek, anélkül, hogy bármiféle mellékhatása lenne.

A céklalé-kúra nem terheli meg a szervezetet, nincs mellékhatása.
Túladagolás tünetei, jelenleg nem ismert.

Re: http://www.nemetmarika.eoldal.hu

(Pusztai Erika, 2013.01.12 20:49)

Sokat nem szabad egyszerre inni belőle mert erős ez által szédülés léphet fel és még mellé sok folyadékot kell fogyasztani, én így halottam.

denes.norbert@freemail.hu

(Dénes Norbert, 2012.07.18 16:07)

Jó napot érdeklődöm,hogy a céklából hogy nyerem ki a betaint?

mgalvaczkine@gmail.com

(Marika55, 2012.04.28 17:51)

Az elmúlt öt napban céklakúrát tartottam. Az alma nagyságú céklát, nyersen, vékony szeletekre reszeltem, aztán egy kis méz, és jöhet az elfogyasztása. Kérdezed, mire jó ez?
A rostanyagai a vastagbélben rejlő, sok-sok éve megtapadt, oda nem kellő lerakódásokat megköti, és kiüríti. Így a nagyon fontos tápanyagok fel tudnak szívódni a szervezetbe, amit ez ideig akadályozott az ott lerakódott salakanyag. Egy ilyen kúrával akár egy kiló salakanyagtól is megszabadulhatunk. Javaslom mindenkinek. A B és C vitamin vízben oldódó vitamin. Túladagolása kizárt, hiszen a szervezetünkből kimosódik.

nrgclub@citromail.hu

(AUREL, 2008.02.26 03:05)

jó kis oldal csak az a kérdésem hogy megéri tartani,és fizetni érte havonta,nekem is van de nem tul sok látogatoja van csak akinek megadtam az oldalt cimet,de hamarossan lejár az egy honap,utánna megszünik ha nem fizetek .

Re: nrgclub@citromail.hu

(Marika55, 2012.04.28 17:33)

cékla?!

Köszönöm

(gyongyi99, 2011.12.16 14:37)

Köszönöm, hogy mindezt megosztotta, nagyon hasznos volt.

fogaskerekes@citromail.hu

(Marika, 2010.06.01 10:18)

németh jozsefne nagyon örülök! Nagyon jó és egészséges a cékla levele is,salátának, vagy nyers italnak elkészítve.
2 maréknyi cékla levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix

Halász

(németh jozsefne, 2010.05.31 15:17)

én évente kétszer ültetek a kiskertembe, igy folyamatosan tudjuj fogyasztani salátának. ivólének.

fogaskerekes@citromail. hu

(Marika, 2010.02.10 23:49)

Ki mibe hisz, úgy fogyassza a céklalevet. Használják beöntés formába és ivókúrával. Az a lényeg, hogy a szervezetünkbe juttassuk.

Én iszom!

suhi47@gmail.com

(suhi, 2010.02.02 09:25)

A családban van egy emlőrákból indult, csontáttét-es személy. A céklát rendszeresen fogyasztja, amit a fenti cikkben is javasolnak. Ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogy nem meginni kell a céklalevét, hanem "beöntéssel" kell a szervezetbe juttatni. Szerinte a megivott céklalé hatóanyagának nagy részét a gyomornedvek közömbösítik. Van e ebben igazság?

Nagyvárad

(Borzási Gabriella, 2009.07.23 13:09)

Örvendek hogy a jó Isten erre a honlapra vezetett .Nagyon sok értékes információhoz jutottam .Köszönöm .

nagybakónak kisfaludy ut 5 8821

(horváth katalin, 2009.03.18 20:32)

nem tudtam hogy a céklának is van gyogyito hatása.

FRA

(Gyalu, 2008.10.29 16:52)

En a mellekhatasaira is kivancsi lennek (pl tuladagolas). Ugy tudtam nagy mennyisegben nem tanacsos fogyasztani. Errol nem tud vmit?