Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fokhagyma a konyhába

2008.04.18

Borsikafű


A fokhagyma az a növényünk mely nagyon egészséges és
nagyon átható az illata. Mondhatjuk úgy is, hogy nagyon büdös.
Az illata jó a konyhában és borzalmas a szobában. Százszor is
meggondoljuk bedörzsöljük-e vele a pirítósunkat. Pedig a
fokhagyma gyógyhatás a csak nyersen fogyasztva érvényesül.

 Mitől hasznos és mitől büdös?

  • A fokhagyma kiváló gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. A népi gyógyászatban női bajokat is kezeltek vele.
  • A baktérium ölő hatása elgondolkodtató, ugyanis a Koch-féle baktériumot (a TBC kórokozóját) 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Ez azt jelenti, ha 1 fürdőkádnyi vízbe 1 dl hagymalét öntünk, elértük ezt az arányt.
  • Régebben kivonatát kenőcshöz adva az ótvar (bakteriális bőrfertőzés) kezelésére használták.
  • A fenti tulajdonságai miatt mindig is használták a hús és húsételek tartósításában. Gondoljunk csak a kolbászra!
  • Tágítja az ereket, véralvadás és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.
  • Tisztítja a bélrendszer, és féreghajtó hatása is ismert évezredek óta.
  • Gyökfogó hatása miatt serkenti az immunrendszert.
  • Rendezi a koleszterinszintet. (Bár, már ki tudja mi igaz a koleszterin történetből.)
  • Emésztést segítő hatása miatt adjuk bab és káposzta ételekhez.
  • Átható szaga kéntartalmának köszönhető. Ha a fokhagymát összetörjük, és mézzel összekeverve lenyeljük, elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

A fokhagyma nevelése:

  • Kiskertben tavasszal dugványozhatjuk a piacon vásárolt fokhagymagerezdeket, pár hét múlva a földből kihúzva, mikor levele szép zöld és a hagyma láthatóan fejlődében van, pl. pástétomos, vajas kenyérrel ehetjük.
  • Ha nem esszük meg az összes zöldhagymát, hagyjuk a földben, és mikor szára megdől, de még nem szárad el, kiszedjük, néhány napig szárítjuk, majd száraz helyen elraktározzuk.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.