Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az a koleszterin? Magas koleszterin jelentősége

A magas koleszterinszint jelentősége

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül. A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben (úgynevezett lipoproteinek), és ezek alapján megkülönböztetünk „jó” illetve „rossz” koleszterint. A jó koleszterin a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) amely a szövetek irányából a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) pedig a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint. A vérképet tekintve az a jó, ha a vérben magas a HDL és alacsony az LDL szint.

Miért probléma a magas koleszterin szint?

A vér magas koleszterin szintje az egyik legfontosabb rizikótényezője korunk egyik leggyakoribb betegség csoportjának a szív- és érrendszeri betegségeknek. Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. A továbbiakban úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet. 

Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?

A koleszterin szint csökkentésére két lehetőség van: nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelés.

A nem gyógyszeres kezelés tulajdonképpen a megfelelő diétás étrendet jelenti.

1. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. A legtöbb telített zsírsav állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg vörös húsokban (marha, bárány, sertés), és a nem lefölözött tejtermékekben található. Célszerű ezért a fehér húsok (csirke, pulyka, hal) arányának növelése az étrendben.

2. Koleszterin bevitel csökkentése. A koleszterin csak állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg tojásban, tejtermékekben.

3. Telítetlen zsírsavfogyasztás növelése. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg növényi olajokban fordulnak elő (napraforgó, repce), illetve az ezekből készült margarinokban találhatók. Az egyszeresen telített zsírsavak főleg olíva- repce- sáfrány- szójaolajban találhatóak. Fogyasztásuk kedvezõ hatással van az LDL-koleszterin szintre, nem csökkentik a HDL-koleszterint. A hagyományos mediterrán diéta, ahol az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak együttesen vannak jelen, a fentiek alapján ajánlható az úgynevezett nyugati diétával szemben.

4. Növényi rostok fogyasztásának növelése.

5. A szénhidrát fogyasztás összetételének megváltoztatása. A fruktóz, glukóz és szacharóz fogyasztása lényegesen növeli a szervezet triglicerid szintézisét, tehát a magas koleszterin szintet bizonyos szénhidrátok túlzott fogyasztása is eredményezheti.

6. Alkohol fogyasztás csökkentése. Ez elsősorban a túlzott alkoholfogyasztásra értendő, hiszen napi egy pohár bor, sör fogyasztása kedvező hatású a koleszterinszintre.

Mint korábban már említésre került a koleszterin kb. 20%-a kerül táplálék útján a szervezetbe. A többi a májban termelődik. Ebből következik, hogy sok esetben pusztán diétával nem lehetséges a megfelelő koleszterin értékek elérése. Ilyenkor gyógyszeres kezelés bevezetése szükséges. Jelenleg az orvostudomány számára több, korszerű koleszterincsökkentő gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Ezen gyógyszereken belül két jelentősebb csoportot érdemes kiemelni a fibrátokat és a statinokat.

A fibrátok az 1960-as években jelentek meg a gyógyszerpiacon, azonban működésüknek molekuláris hatásmechanizmusát csak az elmúlt néhány évben sikerült részletesebben megismerni. Az elmúlt évtizedekben a fibrátokkal számos klinikai vizsgálatot végeztek melyben igazolódott, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A statinok a májban csökkentik a koleszterin képződést, ezáltal csökkentik a vér „rossz” koleszterin (LDL) szintjét. Az első statin vegyület 1978-ban jelent meg, amelyet később számos újabb és hatékonyabb statin követett. A jelenlegi nemzetközi és hazai terápiás gyakorlatban is a leginkább elterjedt koleszterincsökkentő vegyületek a statinok.

Mindkét típusú gyógyszer esetében fontos tudni, hogy a koleszterincsökkentő terápia élethosszig tartó kezelést igényel.

A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Sok egyéb rizikótényező mellett az egyik legfontosabb a koleszterin. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.

http://www.richter.hu/HU/Pages/koleszterin.aspx

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.