Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan csíráztassunk?

2008.03.09

Kép 

 

Megmossuk a magvakat, beletesszük egy zárt alju tálkába. Engedjünk rájuk minimum annyi vizet, hogy az ellepje őket. Addig maradnak a vízben, míg megduzzadnak. (kb.12h)
A megduzzadt szemeket az egyik lyukacsos tálba rakjuk és folyóvíz alatt leöblítjük. Ezután helyezzük a vízzel teli zártaljú edénybe.
Ha másfajta magot is csíráztatni kívánunk, akkor azt ugyanilyen módszerrel helyezzük a fölé lévő tálkába, majd rakjunk rá egy edényt, ahogy a fotón is látható.

 

Fontos a csíráztató tál elhelyezése is.

Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok.

 

A gabonaféléknek elég a 18°C is, míg a déli növények már csírakorukban is a melegebbet (22°C) kedvelik. Kedvező hőmérsékleten 5-6 nap múlva betakaríthatjuk az első csíratermést.

A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását.

Mértékletesen fogyasszuk 

 A magok aktív anyagai ugyanis - a sok jó mellett, főleg érzékeny gyomrúaknak - kellemetlenséget is okozhatnak, ezért napi 2-3 evőkanálnál több csírát ne fogyasszunk. Hűtőben akár 1-2 hétig is tárolható, viszont, ha megbüdösödik, vagy bepenészedik, ne sajnáljuk kidobni, néhány nap alatt újabb adag nevelhető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.