Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálkozás - tanácsok

2008.03.24

Ha a konyhában készített ételeinket megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy az alapanyagok kiválasztása nem a beltartalmi érték alapján történik, hanem az ízharmónia és a hagyományos receptek az irányadók. A következőkben ettől a gyakorlattól eltérő úgynevezett "reformkonyhai" alapelvekről lesz szó.

1.A növényi eredetű ételeket érdemes előnyben részesíteni az állati eredetűekkel szemben.

2.Az állati eredetű ételek közül a zsiradék és a vörös húsok (sertés, marha, birka) fogyasztása kerülendő.

3.A hőkezelés nélküli állati eredetű termékek (pl. préselt zsiradék, pasztőrözetlen tej) fogyasztásra alkalmatlanok.

4.A gabonaféléket sütve, illetve főve fogyasszuk, mert a benne lévő hasznos keményítőt csak így tudjuk megemészteni.

5.A gabonából készült termékek közül a teljes gabonamagot tartalmazók értékesebbek (pl. teljes őrlésű búzából készült kenyér).

6.A növényi eredetű táplálékokat érdemes többször fogyasztani nyersen.

7.Ajánlott naponta háromszor étkezni, az étkezések között 4-6 órás szüneteket tartva (nassolások nélkül), hogy a gyomornak legyen ideje megpihenni.

8.A napi kb. 1,5 liter vizet lehetőleg étkezések között igyuk meg.

9.Hagyjuk el azokat a fűszereket és italokat, illetve váltsuk ki másokkal, amelyek irritálják a gyomrot (pl. a bors helyett a borsikafű használata javasolt).

10.Kevesebb édességet és több gyümölcsöt együnk.

11.Figyeljünk oda arra, hogy ételeink változatosak legyenek, és ne hiányozzanak belőlük a szervezet számára fontos alkotóelemek.

12.Ha lehetőség van rá, olyan ételeket válasszunk, amelyek káros anyagoktól és mesterséges adalékanyagoktól (az E betűs élelmiszer-adalékok nagy része) mentesek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vélemény

(Szilvia, 2008.08.16 19:13)

Szia!
Tetszik a weboldalad.Sok hasznos tanácsot adsz az olvasónak.Én is írok a weboldalamon a táplálkozásról.Igaz az enyémen nem ilyen sok tanács van,de ha gondolod nézd meg,hátha én is szolgálok új dolgokkal a táplálkozásról.
www.sylvia.eoldal.hu
Puszi
Szilvia