Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi pontosan az agylágyulás?

2008.06.29

 Ha valamilyen okból (főként érelmeszesedés eredményeként) az agyszövet vérellátása egy kisebb, körülírt területen megszűnik, az ér által ellátott terület elhal. Ezt a folyamatot, és az ezzel járó változatos tüneteket hívjuk agylágyulásnak.

A betegség lényege:
A betegség lényege az agy állományában keletkezett lágyulás, melyet az agyat ellátó fő verőér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása okoz. A lágyulás az agy különböző területein jelentkezhet, ennek megfelelően alakulnak ki a tünetek.
A betegség oka:
A betegségre hajlamosít a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékek, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, szívbetegség, AIDS, kábítószer fogyasztás. Családi halmozódás is megfigyelhető.
A betegség tünetei:
A tünetek gyakran hirtelen alakulnak ki. Az érintett agyterülettől függően mások a panaszok. A beteg észlelhet hirtelen rövid ideig tartó egyoldali látás vesztést, fél oldali végtag gyengeséget, vagy - bénulást, előfordul féloldali érzészavar. Zavartság, aluszékonyság, esetleg kóma alakulhat ki. Jelentkezhet beszéd nehezítettség, megváltozhat a viselkedés, a bénult végtagban ritkán fájdalom-érzés léphet fel, szédülés, émelygés is jelentkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvosi vizsgálaton kívül vér-, szemészeti-, liquor-, és koponya CT (számítógéppel vezérelt röntgen) vizsgálatra kerülhet sor.
A betegség várható kezelése:
A betegek kezelése során alkalmazhatnak gyógyszeres, infúziós kezelést. Egyes esetekben véralvadásgátló kezelést alkalmaznak. A betegek mozgatásában gyógytornász nyújthat segítséget. A betegek egy részénél bot vagy járókeret szükséges a járáshoz.

 

Gyógyítható?

Nem gyógyítható, mert még nem ismerjük az elhalt agyszövet regenerálásának a módját. A beteg állapota azonban javítható, mert a kiesett területeket az agy más területei részben átvehetik. Lehetőség szerint azonban arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki agyinfarktus.. Ezt leginkább a vérnyomás, a vércukor, a testsúly "rendben tartásával" lehet elérni, de sajnos, gyakran fogalmunk sincs, hogy miért alakulnak ki az elhalások.

 

A mappában található képek előnézete


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fogaskerekes@citromail.hu

(Marika, 2010.03.17 18:51)

Kedves Balogh Józsefné!

Nem vagyok dr-nő, de az egészségügybe dolgozom. Válaszom, igen meg kell operáltatni, mivel a szív billentyű fontos a vérkeringés szabályozáshoz. A szív nem tudja ellátni nélküle a munkáját. Ha meg lesz operálva, akkor az édesapja jobban is érzi magát, mert a szíve nincs túlterhelve, mert jól működik a szív billentyűje. Mai világba már rutin műtétnek számit, ez a fajta műtét.

Re: fogaskerekes@citromail.hu

(Edina, 2011.03.19 07:11)

Édesapám két éve sajnos megvakult mivel ő 20 éve cukorbeteg,átesett egy szív billenttyű műtéten ,hála Istennek jól sikerült ,minden rendben van ezzel sajnos ő már egyszer kapott egy kisebb agyi infarktust és most 2011,03,11 -én kapott egy kisebb agylágyulást,hála szintén a jó istennek károsodás nem lépett fel,már egy hete kórházban fekszik infuziós kezelést kap,de mintha az 5-dik napon észrevehető rajta hogy egy kicsit tompa,nem ugy viszonyul hozzánk gyerekeihez tul rideg és furcsa ,a kérdésem a következő:Kialakulhat egy hét után esetleg valami nála? ha eddig nem lépett fel az agylágyulásával kapcsolatba semmi ,ez most ennek tudható be? Mi történhet vele? Meddig kell remegésbe lennünk hogy nehogy kijöjjön nála valami szörnyű agy sérülés vagy bármi ami ehez kapcsolódik kérem válaszoljon Tisztelettel Edina Vásárosnamény

Budapest

(cseva, 2011.03.17 09:45)

Kedves Éva!
Kérlek írj valamit Édesapádról, mert pont így jártunk mi is március 12 . Csak Ő Orosházán van és Bp-en és csipőprotézis műtét előtt . pethone@enternet.hu címre írj kérlek.
dr. Pethőné Szalkai Ilona

Budapest

(cseva, 2010.11.01 22:25)

Édesapám 86 éves,korábban volt agyi infarktusa, agylágyulást állapítottak meg nála.Koszorúér meszesedésre,koleszterin szint emelkedésére, agyi vérkeringés segítésére gyógyszert szed. Év elejétől azt látjuk, hogy a rövidtávú emlékezete egyre rosszabb, meggyanusítja a családtagjait azzal, hogy elveszik a pénzét, tudta nélkül járnak a lakásban, stb. A neki közölt mondatokat, szavak jelentését sok esetben nem érti meg, nem tudja megjegyezni. Sok konfliktusunk van ezért vele. Hogy kezeljük az édesapánkat, mikor mondhatjuk rá, hogy nem maradhat egyedül otthon.(édesanyánkat 9 évvel ezelőtt veszítettük el)
Köszönettel:Kaiserné Éva

Re: Budapest

( cseva, 2011.03.17 09:42)

Én pont így jártam az Édesapámmal, szintén 86 éves, március 12-én vitték kórházba , mert el is esett. Kérlek ha tudsz valamit írni, mi a kimenetel, stb? Édesapád hogy van? Nekem az a nehéz, hogy Ő Orosházán van kórházba, és Budapesten élek, és csipőprotézis műtét előtt állok, Édesanyám Szeretett Otthonba, Kérlek írj valamit. pethone@enternet.hu címre

Nyíregyháza

(levendula, 2010.11.17 19:36)

Nagymamám 17 napig élt még, miután nagyon nagy mértékű agylágulást kapott. Nem tudott nyelni, csak a kezét tudta mozgatni, meg a fejét. A beszéde nehézkes volt, a múltat keverte a jelennel, és az álmokkal.
Örökölhető-e az agylágyulás, hogyan és milyen vizsgálatokkal lehetne megelőzni?

nagyecsed

(balogh jozsefné, 2010.03.15 11:45)

Kedves dr nő azal akérdésel fordulok onhoz hogy édesapámnak volt egy kissebb agylágyulása és most nemsokára mennielel egy szivmutétre mivel kikel cserélni nálla egy sziv billentyut mert nemjol mukodik az édesapám már lasan 20 éve cukorbeteg és lasan már teljesen nemlátt nagyon beteg őn mit javasol érdemes megmutettni